- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Kruidige toffee-appelcake

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 min + 50 min in de oven |
• 150 g dadels, grof gehakt • 150 ml melk • 185 g zachte boter • 150 g zelfrijzend bakmeel • 125 g lichtbruine basterdsuiker • 1/4 tl bakpoeder
• 3 grote eieren • 1-1,5 el speculaaskruiden • 1 tl vanille-extract • 3 kleine rode appels • kneep citroensap • handvol toffees of fudge (Lonka) • poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een brownie-bakblik (20 x 20 cm) met bakpapier. Giet de melk in een steelpan en voeg de dadels toe. Breng de melk tegen de kook. Draai het vuur uit en laat de dadels 15 minuten staan.

Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakken. Besprenkel de appel met wat citroensap en ga snel verder met het cakebeslag.

Hak de dadels en melk in een foodprocessor tot een gladde puree. Schep de puree in een kom en voeg de boter, bakmeel, basterdsuiker, bakpoeder, eieren, speculaaskruiden en vanille-extract toe. Meng alles kort met een elektrische mixer tot een glad cakebeslag.

Schenk het cakebeslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Beleg met overlappende plakjes appel. Bak de cake 45-50 minuten in de oven. Test met een naald of de cake gaar is*. Laat de cake afkoelen in het bakblik.

Doe de toffees met een klein scheutje melk in een steelpan. Laat de toffees al roerend smelten. Bestrooi de cake met poedersuiker en giet de karamelsaus erover. Snijd in vierkanten en serveer.

*Met een breinaald kun je testen of een cake gaar is. Prik de naald midden in de cake. Als de naald droog uit de cake komt, dan is de cake gaar. Zo niet, bak de cake dan nog 5-10 minuten.

Gebaseerd op een recept van BBC GoodFood