Pittige wortel-bonensoep met komijnpoori’s

15 - 30 minuten, Brood, Soep 2 comments

Dit mistige weer vraagt om verwarmde soep. Ik vond deze wortel-bonensoep erg lekker. De soep is pittig door de currypasta en de limoensap maakt hem fris. Je kunt de komijnpoori’s erbij maken, maar kant-en-klaar naanbrood is makkelijker.

Pittige wortel-bonensoep

Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minuten | 4-6 personen |
• 2 el olie • 2 uien, gesnipperd • 450 g winterwortel, in blokjes • 2 tl gember, geraspt • 2 el korma currypasta* • 1 l groentebouillon (of 1 liter water met 1-2 bouillonblokjes) • 200 ml kokosmelk
• sap van 1/2 limoen • blik cannellinibonen of reuzenbonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt • 1 el komijnzaad

Bereiding:

Verhit de olie in een grote pan. Fruit de ui 5 minuten op middelhoog tot laag vuur. Voeg de wortel en gember toe en bak nog 1 minuut mee.

Roer de currypasta erdoor en bak 30 seconden mee. Giet de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes koken tot de wortelen bijna gaar zijn. Rooster het komijnzaad ondertussen in een droge koekenpan.

Voeg de kokosmelk, het limoensap en de bonen toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer glad. Proef of de soep op smaak is. Voeg eventueel extra limoensap, zout of peper toe. Serveer de soep en bestrooi met wat geroosterd komijnzaad.

*gebruik Patak’s Korma Pasta, of zo’n heel zakje voor twee, of milde currypasta.

Komijnpoori’s

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + 15 minuten wachten | 12 stuks |
• 100 g volkorenmeel • 100 g bloem • snuf zout • 2 el zonnebloemolie + extra om in te bakken • 1,5 tl komijnzaad

Bereiding:

Doe het volkorenmeel en de bloem in een kom. Voeg een snuf zout en 2 el zonnebloemolie toe. Roer het mengsel met een vork tot het op broodkruim lijkt. Roer het komijnzaad erdoor.

Giet langzaam 150 ml water bij het meel tot je een zacht, plakkerig deeg hebt. Kneed het deeg 5 minuten in de kom of stort het op een met bloem bestoven werkblad. Vorm een bal van het deeg en leg terug in de kom. Laat het deeg 15 minuten op kamertemperatuur rusten.

Verwarm de oven voor op 100°C. Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Rol elke bol uit tot een ronde lap van ongeveer 13 cm doorsnede. Giet 1 cm olie in een koekenpan met dikke bodem en verhit de olie tot 180°C of tot een blokje brood in 30 sec goudbruin bakt.

Bak de poori’s één voor één 45 seconden aan elke kant tot ze opgezwollen en goudbruin zijn. Laat de poori’s op keukenpapier uitlekken en houd ze warm in de oven tot je ze bij de soep serveert.

Recept uit Delicious

2 Comments

  1. Heb t soepje gister gemaakt, mmm erg lekker (en simpel en snel gemaakt)

  2. Machteld en Judith

    Wij hebben zojuist de soep gegeten, met naanbrood en mangochutney. Wat een heerlijke soep (vooral ook de toevoeging van de geroosterde komijnzaad)!