- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Bierblik-kip van de Big Green Egg

Dit is een recept voor beer can chicken. Een van de must try gerechten voor op de barbecue. Je kunt de kip insmeren met een rub die je lekker vindt. Deze is vrij pittig. Gebruik eventueel een beer can chicken roaster. Deze zorgt ervoor dat de kip niet omvalt. In plaats van bier kun je ook cider, wijn of bijvoorbeeld cola gebruiken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur |
• 1 scharrelkip • 1 blikje (of flesje) bier • eventueel een bosje tijm • eventueel handje rooksnippers (bijvoorbeeld appel)
voor de rub: • 2 tl paprikapoeder • 2 tl chilivlokken • 2 tl licht bruine suiker • 2 tl kristalsuiker • 1 tl gemalen komijn • 2 tl zeezout • 1 tl cayennepeper • 3 tl gedroogde oregano

Bereiding:

Stook de BGE op tot 200°C. Meng de ingrediënten voor de rub. Spoel de kip eventueel af en dep hem droog. Smeer de kip helemaal in met de rub. Laat de kip 10 minuten liggen. Week de rooksnippers in een bakje water.

Drink het blikje bier half leeg. Of gebruik het blikje van het beer can chicken rekje. Schenk dit blikje dan half vol. Stop een bosje tijm in het blikje. Schuif de kip over het blikje tot de pootjes op de ondergrond staan. Plaats de kip op een lekbak.

Zet de kip in het ei. Braad de kip 60 – 80 minuten tot de kip gaar is. Draai de kip eventueel na een half uur, zodat de kip gelijkmatig gaar wordt. Strooi na 45 minuten een handje houtsnippers op het vuur. Controleer of de kip gaar is met een vleesthermometer. Steek de thermometer bijvoorbeeld tussen de poot en de borst in de kip. Dit is vaak de plek waar de kip het laatst gaar is. De thermometer moet minimaal 80°C aangeven, dan is de kip gaar.

Haal de kip voorzichtig uit het ei. Trek het blikje eruit (pas op heet!) en laat de kip afgedekt met aluminiumfolie en eventueel een thee-/handdoek 10 minuten rusten. Snijd de kip vervolgens aan.