- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Zoete aardappelsoep met krab en avocado

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 4 personen |
voor de soep: • 200 g zoete aardappel, geschild in blokjes • 1 ui, gesnipperd
• 1 el boter • 50 ml Madeira • 50 ml witte port (+ 1 el witte wijn azijn) of sherry • 500 ml heet water • 2 visbouillonblokjes of 2 groentebouillonblokjes en 1 el vissaus • 250 ml (slank)room • 1 snuf chilivlokken
voor de quenelles: • 1 avocado • citroensap • 1 blikje krab • 1 tl mayonaise
• 1 tl sambal • 1 el koriander, fijngehakt • zout en peper

Bereiding:

Smelt de boter in een ruime pan. Voeg de ui en aardappel toe en laat op laag vuur een paar minuten zachtjes fruiten. De ui mag niet kleuren. Blus af met de Madeira en de port of sherry. Port is wat zoeter, voeg ter compensatie 1 el witte wijnazijn toe. Bij droge sherry is dit niet nodig.

Giet het water bij de soep en voeg de bouillonblokjes toe. Breng de soep aan de kook. Kook de soep tot de aardappelen gaar zijn (10-15 minuten).

Voeg de room en de chilipeper toe en breng opnieuw aan de kook. Pureer de soep glad met een staafmixer. Je kunt hem nog door een zeef drukken, maar ik vind dat niet nodig. Breng de soep eventueel verder op smaak met zout en peper.

Schil de avocado en snijd in kleine blokjes. Besprenkel met een klein beetje citroensap. Meng de avocado met de krab, mayonaise, sambal en koriander. Breng op smaak met zout en peper.

Vorm met twee lepels een quenelle van het avocadomengsel. Leg op de bodem van een soepbord en schenk de soep daaromheen.

Gebaseerd op recept van Eetlog.nl