- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Ravioli met artisjokken

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur | recept voor 3-4 personen |
voor de pasta: • 200 g bloem, tipo 00 • 2 eieren
voor de vulling: • 1 el roomboter • 1 ui, gesnipperd • 300 g artisjokkbodems, ontdooid • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt • klein bosje (platte) peterselie • 1 eierdooier (bewaar het eiwit) • 1/2 tl citroensap • zout en peper • 1/2 tl nootmuskaat
voor de saus: • 1 el roomboter • 2-3 rijpe tomaten, in blokjes • 60 ml water
• 75 ml slagroom • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt • zout en peper

Bereiding:

Kneed een soepel deeg van de bloem en de eieren. Doe het deeg in een boterhamzakje en laat het ongeveer 30-60 minuten in de koelkast rusten.

Fruit de ui zachtjes in de boter gedurende ongeveer 6 minuten. Dep ondertussen de artisjokbodems droog en snijd in blokjes. Voeg de artisjok toe aan de ui en bak nog 8 minuten zachtjes mee. Laat het mengsel een beetje afkoelen.

Schep 3/4 van de artisjokken in het hakbakje van de keukenmachine. Laat de rest van de artisjok in de koekenpan. Voeg de eierdooier, peterselie, Parmezaanse kaas, citroensap, peper, zout en nootmuskaat toe. Pulseer het tot een grofgehakt mengsel. Proef of de smaak goed is en voeg anders nog wat extra peper, zout of nootmuskaat toe.

Haal het deeg uit de koelkast en gebruik de pastamachine om het uit te rollen tot de gewenste dikte. Klop het eitwit los met 2 el water. Vul de ravioli met het artisjokmengsel. Gebruik een raviolivorm of leg hoopjes vulling op het deeg en maak hier ravioli van. Gebruik het eiwitmengsel om de deegvelletjes aan elkaar te plakken.

Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een pan water aan de kook voor de ravioli. Verwarm de koekenpan met artisjokblokjes. Voeg een eetlepel boter en de tomatenblokjes toe. Bak een aantal minuten tot de tomatenblokjes zacht beginnen te worden. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Kook ondertussen de ravioli 4 minuten en giet voorzichtig af in een vergiet.

Doe de helft van de ravioli in een ovenschaal. Verdeel de helft van de Parmezaanse kaas, room en tomaat over de ravioli. Dek af met de andere helft van de ravioli, Parmezaanse kaas, room en tomaat. Bak de ravioli 15 minuten in de oven.

Gebaseerd op een recept van Smitten Kitchen