- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Curry van aubergine en kerstomaatjes

Natuurlijk is het uitstekend barbecue-weer, maar na een paar dagen vlees en vis schroeien is het toch tijd voor wat anders. Pittig eten is ook altijd heerlijk met warm weer. Om af te koelen drink je er gewoon een koud biertje bij. En om de mond te blussen volstaat een hap Griekse yoghurt of raïta.

Dit is een vegetarische curry met een vlezige beet dankzij de aubergine. Varieer eventueel met courgette of (zoete) aardappel. De aardappel dan wel eerst gaar koken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 2 personen |
• 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, gesnipperd • stukje gember, geraspt
• 1/2 Spaanse peper • 1 aubergine, in stukken • 250 g kerstomaatjes, gehalveerd • 1 tl korianderzaad • 1/2 tl komijn • 1 tl zwart mosterdzaad • 1 tl koenjit • peper en zout • olie

Bereiding:

Rooster de komijn en koriander in een droge koekenpan. Zodra de kruiden beginnen te geuren, kun je ze in een vijzel doen. Wrijf de kruiden fijn. Fruit de ui in een beetje olie. Voeg na een paar minuten de knoflook, gember en Spaanse peper toe en fruit even mee. Schep de ui uit de pan.

Bak vervolgens de aubergine op hoog vuur. Voeg eventueel nog een beetje olie toe. Doe na een paar minuten de ui terug in de pan. Doe de koriander, komijn, mosterzaad en koenjit erbij, bak kort en voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe. Bak tot de tomaatjes net zacht beginnen te worden. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om de saus wat smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de curry met rijst en een beetje Griekse yoghurt. Het wordt nog smakelijker met wat naanbrood en mangochutney.

Geïnspireerd op een recept van BBC GoodFood