- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Tuinbonensoep met Parmezaanse kaas

Deze soep heb je zo gemaakt met een zak tuinbonen uit de vriezer. Verse tuinbonen zijn natuurlijk nog lekkerder, maar daar is het nog net te vroeg voor. Dit is soep waar je een beetje op moet kauwen. De grijze, wat taaie velletjes van de tuinbonen worden niet helemaal gepureerd met de staafmixer. Als je daar niet van houdt, dan moet je de tuinbonen dubbel doppen.

De Parmezaanse kaas geeft de soep pit. Een schep crème fraîche of yoghurt gemengd met wat munt is ook lekker, maar dat had ik vandaag niet in mijn koelkast. De gehakte koriander is optioneel. Ik had toevallig nog wat liggen, maar zonder is eigenlijk net zo lekker.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 2-4 personen |
• 1 ui, gesnipperd • 400 g tuinbonen (diepvries) • 750 ml water • 2 groentebouillonblokjes • eventueel een takje tijm en een takje rozemarijn • versgemalen peper • grof geraspte Parmezaanse (of oude) kaas • eventueel koriander of kervel

Bereiding:

Verwarm 1 el olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui een paar minuten, laat de ui niet kleuren. Voeg de bevroren tuinbonen, het water, de bouilonblokjes en de tijm en rozemarijn toe. (Je kunt de hele takjes tijm en rozemarijn in de soep gooien en later er uit halen. Of rits de blaadjes van de tijm en hak de rozemarijn fijn.)

Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 15 minuten doorkoken tot de tuinbonen gaar zijn. Pureer de soep naar smaak grof of helemaal glad. Ik laat altijd een deel van de soep ‘heel’. Breng de soep op smaak met flink versgemalen peper. Serveer de soep met wat geraspte kaas en eventueel nog wat koriander of kervel.