- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Oud Hollandse appeltaart



Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten + 1 uur in de oven | 8 – 10 punten |
• 300 g bloem • 75 g fijne kristalsuiker • 200 g koude boter, in blokjes • snufje zout • 1 ei • 150 g amandelspijs • 1 kilo stevige appels (bijv. elstar of jonagold) • 100 g rozijnen • 1,5 el custard • 50 g geschaafde amandelen • snuf kaneel 
• 3 el abrikozenjam

Bereiding:

Doe de bloem, suiker, snufje zout en blokjes boter in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot een kruimelig mengsel. Klop het ei los en voeg 3/4 ei toe aan het deeg. Kneed het geheel snel tot een samenhangend deeg.

Druk 3/4 van het deeg uit in een beboterde springvorm. Zet de springvorm en het overgebleven deeg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng de appel met de rozijnen, custard, kaneel en de geschaafde amandelen.

Prak de amandelspijs los en verdeel over de taartbodem. Verdeel de appel over de amandelspijs. Rol het resterende deeg uit en snijd in lange repen. Leg de repen deeg in een ruitvorm over het deeg en druk ze aan de randen vast. Bestrijk met het overgebleven ei.

Bak de taart minimaal 1 uur. Haal de taart uit de oven en bestrijk met de abrikozenjam. Laat de taart 10 minuten afkoelen en verwijder de rand van de springvorm. Laat de taart verder afkoelen. Serveer eventueel met slagroom.

Gebaseerd op een recept uit ‘Van piepers tot pasta’