- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Mosselen in Bloody Mary – Jamie in 30 minuten

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 2-4 personen |
• 3 dl passata • 1 el worcestersaus • 3 volle tl mierikswortel (potje) • 1/2 verse Spaanse peper* • 1/2 krop bleekselderij • 4 tenen knoflook • een scheutje port • een flinke scheut wodka • 1 citroen • 2 kilo mosselen • optioneel klein bosje peterselie • brood

Bereiding:

Doe de passata met de worcestersaus en de mierikswortel in een kan. Snijd de Spaanse peper in flinterdunne plakjes en doe die ook in de kan. Snijd 2 of 3 stengels bleekselderij (gebruik de buitenste) in dunne plakjes en voeg ze ook toe aan het mengsel in de kan. Bewaar de overgebleven stengels bleekselderij.

Pers de teentjes knoflook bij het mengsel in de kan en schenk er een klein scheutje port en een royale scheut wodka bij. Roer goed. Voeg het sap van de citroen toe en breng de Bloody Mary op smaak met zout en peper.

Spoel de mosselen af met koud water. Zoek de mosselen uit. Gooi kapotte mosselen weg. Geef de mosselen die openstaan een tikje op het aanrechtblad. Gooi ze weg als ze dan niet dichtgaan.

Zet een ruime pan met deksel op het vuur. Als de pan warm is, voeg dan de mosselen toe. Schenk de Bloody Mary over de mosselen. Doe de deksel op de pan en schud de mosselen voorzichtig om. Laat 5-10 minuten stomen tot alle mosselen openstaan. Schud de pan tussendoor een paar keer.

Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een grote schaal. Gooi mosselen die dicht zijn gebleven weg. Laat het kookvocht op hoog inkoken. Schenk het ingekookte kookvocht over de mosselen. Bestrooi eventueel met grofgehakte peterselie. Zet de kom op tafel. Serveer warm brood bij de mosselen om het vocht mee op te deppen.

*Snijd het steeltje van de peper. Rol de peper een paar keer stevig met je platte hand over het aanrechtblad. Pak de peper aan het uiteinde vast en sla op de rand van de wasbak. Alle zaadjes kun je er zo uitslaan, terwijl de peper heel blijft.

Erbij: Salade

• 5 (Tasty Tom) tomaten • zakje gemengde sla met rucola • balsamicoazijn • olijfolie • zout en peper

Snijd de tomaten en de rest van de stengels bleekselderij in stukjes. Doe ze in een schaal en bestrooi met wat zout en peper. Besprenkel met wat extra virgine olijfolie en een klein beetje balsamicoazijn. Verdeel de sla over de tomaten. Zet de salade op tafel en hussel pas op het allerlaatste moment door elkaar.

Erbij: Een sausje

• 50 ml slagroom • mayonaise • 1 kleine tl mierikswortel

Klop de slagroom lobbig. Voeg 1-2 el mayonaise toe en breng op smaak met wat mierikswortel een een beetje peper.