- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Maak je eigen kookboek

Met Blurb kun je je eigen boek maken en uitgeven. Fotoboeken, trouwboeken, blogboeken, pockets en nog veel meer. Dus ook kookboeken. Ik had eigenlijk al een tijdje geleden het plan opgevat om een kookboek te maken als kadootje voor mijn moeder. Ze heeft nu een klapper met printjes van mijn website. Niks mis mee, maar een eigen kookboek is leuker. Blurb bestaat al een aantal jaar. Alleen was het tot een aantal maanden geleden niet mogelijk om je eigen sjabloon voor een pagina te maken. Je moest het doen met kant-en-klare sjablonen.

Ik heb mijn best gedaan om me aan te passen aan het sjabloon, maar het werd een keurslijf waarin ik mijn eigen stijl niet kwijt kon. De vormgeving van het boek wilde ik toch aan laten sluiten bij mijn website. Toen ben ik aan de slag gegaan met de Hema-fotoboekservice. Dit werd ook geen succes. Het bleek erg lastig en daardoor tijdrovend om de tekstblokken een beetje goed op te maken. Mijn vreugde was groot toen ik ontdekte dat Blurb ondertussen wel de mogelijkheid gekregen heeft om eigen sjablonen te maken. Het is nog steeds ontzettend veel werk, maar het eindresultaat is erg mooi geworden.

De kwaliteit van de foto’s is goed en het boek is mooi afgewerkt. Je kunt kiezen voor verschillende formaten en kaften. Ook is er keuze in kwaliteit van papier. En als je eenmaal een boek gemaakt heb, dan kun je er makkelijk twee bestellen om je schoonmoeder ook een plezier te doen. Een mogelijkheid is ook om het boek aan te bieden in de bookstore van Blurb. Dan kunnen anderen ook een exemplaar bestellen. De prijzen zijn alleen nog dusdanig hoog, dat je er niet veel aan kunt verdienen. Dan moet je echt grote oplagen uitgeven, maar zo ver ben ik nog niet. 🙂 Als je nu begint, dan kun je een leuk kado voor de feestdagen maken.