- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Bramen-appelcake



Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + >1 uur in de oven | 1 cakevorm |
• 250 g zelfrijzend bakmeel • 175 g boter, in blokjes • 175 g rietsuiker • 1/2 tl kaneel • 2 el donkerbruine basterdsuiker • 1 kleine appel • 2 eieren • rasp van 1 sinaasappel • 1 tl bakpoeder • 225 g bramen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in. Leg eventueel een strook bakpapier op de bodem. Doe de bloem, boter en rietsuiker in een grote kom. Wrijf het mengsel fijn met je vingers tot je een soort broodkruim hebt. Schep 5 el van het mengsel in een kommetje.

Rasp de appel grof en meng met de eieren en de sinaasappelrasp. Roer het eimengsel door het bloemmengsel. Roer tot het net gemengd is. Schep 3/4 van de bramen door het beslag. Schenk het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

Meng de bruine suiker en het kaneel door de 5 overgebleven eetlepels bloemmengsel. Strooi de overgebleven bramen en vervolgens het kruimelmengsel over de cake. Bak de cake 50 minuten. Dek de cake daarna af met aluminiumfolie en bak nog een half uur. Haal de cake uit de oven en laat minimaal een half uur afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Gebaseerd op een recept van BBC GoodFood

Utaste Wijnsuggestie: Moscato d’Asti Piemonte.
Deze licht mousserende wijn heeft een lichtgele kleur en een krachtig aroma van honing, bloemetjes en verse druiven. Intens zoet van smaak met hinten van citrusfruit. Levendige friszoete wijn. Deze Moscato komt uit de Monferrato-heuvels in de provincie Asti, Piemonte, in het noorden van Italië. Ook lekker: Rocca Dei Forti Asti Spumante Brut