- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Pavlova met room en aardbeien

Het elegante voetenwerk van de balletdanseres Anna Pavlova, werd in de jaren twintig geëerd met dit gerecht. Al is er enig dispuut over de ware oorsprong. Komt het gerecht uit Australië of uit Nieuw-Zeeland? De Australiërs en de Nieuw-Zeelanders zijn er nog steeds niet helemaal over uit. Maar de Australiërs rekenen de pavlova ondertussen tot een van hun nationale gerechten.

Wij eren vandaag het voetenwerk van de voetballers op het WK met deze inzending voor de Lekker Hapje Cup 2010. Je kunt de pavlova beleggen met elk type (zacht) fruit dat je lekker vindt. Denk aan blauwe bessen, frambozen, perzik, banaan, passievrucht of een combinatie. Je kunt ook een grote pavlova maken. Verdubbel dan het recept en bak de pavlova anderhalf uur.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 uur | 4 personen |
• 75 ml eiwitl (2 à 3 eieren) • 100 g witte basterdsuiker • 1 el maïzena • 1 tl witte wijnazijn • 150 g verse aardbeien • 125 ml verse slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Klop ze met een electrische mixer tot stijve pieken. Voeg de suiker in delen toe, terwijl je blijft kloppen.

Klop tot slot de maïzena en wijnazijn door de eiwitten totdat deze net zijn opgenomen. Spuit 2 of 4 cirkels op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Verlaag de oventemperatuur naar 120°C en bak de pavlova’s bij 2 stuks 40 minuten en bij 4 stuks 30 minuten. Zet de oven uit en laat ze volledig afkoelen in de oven.

Klop de slagroom tot zachte pieken. Spreid wat slagroom uit over de pavlova. Verdeel tot slot de aardbeien over de room en serveer meteen.

*je kunt de kale pavlova’s tot 5 dagen bewaren in een afgesloten trommel.

Recept van Donna Hay