- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Aziatische salade van pompoen met kip

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 1 uur in de oven | 2-4 personen |
• 2 – 4 (biologische) kippenpoten • klein bosje munt • eventueel 2 el pompoen of zonnebloempitten
voor de pompoen: • 1 of 2 gedroogde rode Spaanse pepertjes • 1 tl korianderzaad • 1/2 tl gemalen kaneel • zeezout en peper • 1 (fles- of oranje) pompoen (1 kg)
voor de dressing: • rasp en sap van 1 limoen • extra vergine olijfolie • 2 tl sojasaus • 1 tl bruine basterdsuiker • 1/2-1 verse rode peper, zaden verwijderd en fijngesneden • 1 teentje knoflook, geraspt • 3 bosuitjes, in ringetjes • bosje koriander

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrooi de kippenpoten met peper en zout. Leg ze in een braadslee en zet ze 1 uur in de oven.

Wrijf de specerijen voor de pompoen fijn in een vijzel. Halveer de pompoen en schep de zaden eruit.* Snijd de pompoen in parten en leg ze in een braadslee. Besprenkel met wat olijfolie en strooi de specerijen over de pompoen. Zet de pompoen naast de kip in de oven en laat in 45 minuten gaar worden.

Meng voor de dressing de limoenrasp en sap met een gelijke hoeveelheid olijfolie. Voeg de rode peper, knoflook, sojasaus en bruine suiker toe. Snijd de bosui in ringetjes. Voeg het groene gedeelte toe aan de dressing en bewaar het witte gedeelte voor de salade. Hak de steeltjes van de koriander fijn en voeg die bij de dressing.

Haal de pompoen uit de oven en leg de stukken pompoen op een grote schaal. Strooi de witte bosuiringetjes, korianderblad, fijngehakte blaadjes munt en zonnebloempitten over de pompoen. Haal de kip uit de oven en trek het vlees los met twee vorken. Verdeel het kippevlees over de pompoen. Schenk tot slot de dressing over de salade en serveer direct.

*Je kunt de pompoenpitten schoonmaken en een klein beetje olijfolie knapperig bakken in de koekenpan. Breng ze op smaak met wat peper en zout. Deze pitten zijn eetbaar, maar soms zijn de schilletjes wel erg vezelig. Je kunt deze pitten door de salade doen in plaats van de gepelde pompoen- of zonnebloempitten.

Gebaseerd op een recept uit ‘Thuis bij Jamie’