- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Calzone alla parmigiana


Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten | 4 personen |
• 1 pakje pizzadeeg (La tua farina, o.a. AH) • 2 aubergines, in blokjes • 12 teentjes knoflook, gepeld • 4 el olijfolie • 200 g buffel- of koemelkmozzarella • 5 rijpe tomaten • 3 el fijngesneden basilicumblaadjes • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas • zeezout en versgemalen peper • eventueel 1 dikke plak sopressata (of een andere soort Italiaanse salami), in blokjes

Bereiding:

Schuif een bakplaat of pizzasteen in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de blokjes aubergine met de tenen knoflook in een braadslee. Besprenkel met olijfolie en schep om. Rooster de aubergine 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Haal de braadslee uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Zet de oven op 220°C.

Maak het deeg volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de tomaten en mozzarella in blokjes. Laat ze uitlekken in een zeef. Doe de aubergine, knoflook, tomaat, mozzarella, Parmezaanse kaas en eventueel sopressata in een kom. Breng op smaak met de basilicum, zout en peper. Meng alles goed.

Verdeel het deeg in vieren. Rol het deeg uit tot 4 cirkels met een doorsnede van 20 cm*. Leg 1/4 van de vulling op één helft van de deegcirkel. Laat een rand van 1 cm vrij. Vouw de andere helft over de vulling heen. Druk de randen van het deeg op elkaar en plooi de rand zodat de vulling er niet uit kan lopen. Bestrijk de calzone met een beetje olijfolie.

Laat de calzones op het bakblik of pizzasteen glijden. Bak ze eventueel in 2 delen. Bak de calzones 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de calzones 5 minuten staan voor je ze opdient, dan kan de vulling iets afkoelen. Serveer ze koud of warm.

*Je krijgt de pizza’s het makkelijkst met een pizzaschep op de hete pizzasteen. Heb je deze niet, rol het deeg dan uit op bakpapier. Leg de pizza’s dan met bakpapier en al op de hete bakplaat/pizzasteen.

Aangepast recept uit ‘Pizza, calzone en focaccia’