- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Bisque van garnalen met grapefruitroom


Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur | 6 personen |
• 1 kg ongepelde garnalen • 1 el olijfolie • 2 sjalotten of 1 ui, gesnipperd • 1 wortel, in plakjes • 2 stengels bleekselderij, in stukjes • 2 teentjes knoflook, gesnipperd • 1 volle el tomatenpuree • 1 tl paprikapoeder • 2 blokjes visbouillon • bouquet garni van rozemarijn, tijm, peterselie • klont boter • 2 el bloem • 1 dl slagroom • scheutje cognac
voor de room: • 1 dl slagroom • rasp van 1 grapefruit (naar smaak)

Bereiding:

Pel de garnalen. Bewaar de koppen en schalen. Zet de gepelde garnalen afgedekt in de koelkast. Verwarm de olijfolie in een ruime pan. Fruit de sjalot, wortel, bleekselderij en knoflook gedurende enkele minuten. Voeg dan de koppen en schalen toe en smoor deze een aantal minuten mee.

Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, bouquet garni, bouillonblokjes en 1,5 liter water toe. Breng de soep aan de kook en laat 45 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe door.

Giet de soep (in gedeelten) door een puntzeef. Druk met een lepel zoveel mogelijk van het vocht uit de schalen. Zet de soep weer op het vuur. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem in een keer toe. Blijf roeren. Voeg vervolgens de slagroom en wat garnalensoep in gedeeltes toe, tot je een gladde gebonden saus hebt. Schenk deze ‘saus’ al roerend bij de soep. Dit is om de soep licht te binden.

Breng de soep op smaak met wat peper en een scheutje cognac. Voeg eventueel nog wat extra water toe en een klein beetje citroensap als de soep te vol van smaak is.

Klop de slagroom stijf en voeg naar smaak wat grapefruitrasp toe. Rasp van 1/4 grapefruit is waarschijnlijk voldoende. Serveer de soep met wat gepelde garnalen en een eetlepen grapefruitroom

Utaste wijnsuggestie: Als begeleidende wijn hierbij kies ik voor een Manzanilla Sherry of voor een witte port. Een half uur voor het serveren de port alvast uit de koelkast halen zodat de wijn niet te koud geschonken wordt.