- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Perfect gebraden kip

In het weekend koop ik regelmatig een scharrelkip op de markt. Meestal heeft de kip al een reis achter de rug vanuit Bretagne. Waarom de poelier geen Hollandse scharrelkip verkoopt dat weet ik eigenlijk niet. Ik zal het hem eens vragen. Alleen heb ik nooit veel zin om gezellig een praatje te maken met iemand in een smoezelige slagersschort en boven al die blote kippendijen en kippenborsten. Ik moet wel uitkijken met schrijven over blote dijen en borsten, voor je weet overkomt mij hetzelfde als Bikken & Buizen.

Regelmatig maak ik het recept van Jamie Oliver waarbij je een mengsel van boter, tijm, knoflook en Parmaham onder de huid van de borst stopt. Dit geeft een heerlijke smaak af aan de kip. Laatst kwam ik een recept voor ‘foolproof slow roast chicken’ tegen op BBC GoodFood. Het recept krijgt 5 sterren van GoodFoodies. Dus dat recept moest ik een keer proberen. Het resultaat een heerlijke malse kip met een knapperig velletje. Echte een aanrader!

Je kunt de aardappelen meebakken met de kip, maar ik houd niet van aardappels met kippenvetsmaak. In een aparte braadslee heb ik partjes Roseval aardappeltjes het laatste half uur meegebakken. Met zelfgemaakt appelmoes erbij was de zondagse maaltijd compleet.

Een jaar geleden: Poon met tomaat en artisjok
Twee jaar geleden: Een Indisch AGV-tje


Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 2,5 uur in de oven | 4 personen |
• 1 grote scharrelkip • klontje boter •  2 bollen knoflook • 100 ml witte wijn • 100 ml kippenbouillon (of heet water) • 2 takje rozemarijn • 6 laurierblaadjes • 1 citroen, in partjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een braadslee in met boter en smeer ook wat boter over de borst van de kip.

Leg de kip in de braadslee. Halveer de knoflookbollen en leg rondom de kip. Giet de wijn en bouillon erbij. Dek de kip af met aluminiumfolie en zet in de warme oven. Bak 1 uur. Verdeel de partjes citroen, rozemarijn en laurier om de kip en bak zonder folie nog eens 50 minuten.

Verwarm de oven naar 220°C en bak de kip nog 30 minuten. Haal de kip uit de braadslee en serveer het braadvocht als jus.

Tip: je kunt ook nog kippenbouillon maken van de overgebleven botten en het braadvocht. Schep de citroen uit het braadslee. Doe de botten en alle ingrediënten uit de braadslee in een ruime pan. Schenk twee liter water in de pan. Voeg een wortel en twee selderijstengels in stukjes en een paar peperkorrels toe. Breng aan de kook en laat minimaal twee uur op laag vuur koken zonder deksel. Schep tussendoor eventueel schuim van de bouillon. Giet de bouillon door een zeef en laat afkoelen. Vries de bouillon in porties in.

Aangepast recept van BBC Good Food

Utaste Wijnsuggestie: Bij dit gerecht adviseer ik de Casa Silva Family Wines White. Een frisse Chardonnay zonder houtlagering zou ook een optie zijn, maar deze wijn uit Chili gemaakt van Chardonnay en Semillion is een perfecte begeleider. Fris, mooie zuren voor de citrustonen in het gerecht en daarnaast voldoende dikte en kruidigheid om te combineren bij de sappigheid en knoflook.