Strawberry sundae

04.08.09

strawberry_yoghurt

Omdat het deze week zo warm wordt: zelfgemaakt aardbeien-yoghurtijs met verse aardbeien, slagroom en amandelbroodjes. Zelf lobbig geklopte slagroom vind ik veel lekkerder dan slagroom uit een spuitbus. Klop de slagroom met de hand voor een work-out (wissel rechts en links dan wel af 🙂 ) of gebruik gewoon een mixer.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + wachttijd | 1 liter ijs |
voor het ijs: • 450 g aardbeien • 130 g suiker • eventueel 2 tl kirsch of wodka • 250 ml volle (boeren)yoghurt • 1 tl vers citroensap
voor de garnering: • aardbeien • 250 ml verse slagroom • 2 el suiker • amandelbroodjes (Jules de Strooper)

Bereiding:

Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Strooi de suiker over de aardbeien en besprenkel met kirsch/wodka. Schep alles om en laat een uur op kamertemperatuur staan. Roer af en toe door.

Pureer de aardbeien fijn in de keukenmachine. Schenk tijdens het draaien de yoghurt en het citroensap erbij. Zet het mengsel een uur in de koelkast om koud te worden. Schenk het mengsel vervolgens in een ijsmachine en laat draaien tot je stevig ijs hebt. Gebruik het ijs meteen of laat nog een uurtje extra stevig worden in de vriezer.

Snijd de aardbeien in stukjes en klop de slagroom stijf met de suiker. Schep een beetje aardbei onder in een glas. Verdeel er wat slagroom over. Vervolgens een bol aardbeienijs. Daarna een laagje aardbeien en weer een bol aardbeienijs. Bovenop nog een flinke dot slagroom en de amandelbroodjes.

Het ijs is volgens recept van David Lebovitz

Utaste Wijnsuggestie: Domaine du Tariquet Petit Manseng Dernières Grives
Mooie bleekgouden kleur. Zeer elegant bouquet met veel fruit. Aroma’s van abrikozen en daarna aroma’s van vanille, geroosterde eik en hinten van noga. De neus is verder zeer complex met aroma’s van fruit, kruiden en gele perzik. Een wijn met zeer intense tonen. Een prachtig uitgebalanceerde en volle wijn. De zoetheid en de aroma’s van vanille en toast zorgen samen voor een heerlijk lange afdronk. Deze wijn wordt alleen gemaakt in de beste oogstjaren als de kwaliteit van de druiven dat toelaat. De druiven worden overrijp geoogst en dat resulteert in een zeer bijzondere wijn.


Reacties

  1. Ben voor de workout gegaan bij gebrek aan een keukenmachine 🙂
    Was blij toen het eindelijk ‘lobbig’ was (mooi woord trouwens).

    Het ijs was in ieder geval super. Twijfel nog een beetje over het nut van de wodka.

Laat een reactie achter