- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Italiaanse gehaktballetjes



Ingrediënten:
| bereidingstijd 90 minuten (inclusief pruttelen en oven) | 6 personen |
voor de gehaktballen: • 1 kg (runder)gehakt • 2 sneden brood • 2 el gedroogde oregano • 1/2 tl komijnzaad, fijngewreven • 1/2 klein gedroogd rood pepertje, fijngewreven • 1 el verse rozemarijn, fijngehakt • 1 teen knoflook, fijngehakt • 1 ei • zout en peper • eventueel 1 el Dijonmosterd
voor de tomatensaus: • 1 grote teen knoflook, fijngehakt • 2 el olijfolie • 1 klein gedroogd rode pepertje, verkruimeld • 2 tl gedroogde oregano • 3 blikken gepelde tomaten • 1 el rode-wijnazijn • 10 blaadjes basilicum, grofgehakt • zout en peper • 10 blaadjes basilicum, heel • 1 of 2 bollen mozzarella, plakken • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding:

Begin met de tomatensaus. Fruit de teen knoflook in olijfolie in een pan met een dikke bodem op laag vuur. Doe het pepertje, de oregano en de tomaten erbij. Roer alles voorzichtig door, zorg dat de tomaten heel blijven. Breng alles aan de kook en laat de saus een uur heel zachtjes sudderen.

Verwarm de oven voor op 200°C en ga verder met de gehaktballen. Hak de sneden brood fijn tot broodkruim in de keukenmachine. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper. Kneed alles goed door en draai er gehaktballen van (+/- 4 cm doorsnede).

Verhit een koekenpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin. Schep de gehaktballen (met of zonder vet) in een braadslee of ovenschaal.

Roer de azijn door de tomatensaus en hak de tomaten in stukken. Meng de grofgehakte basilicum door de saus, breng op smaak met zout en peper. Giet de tomatensaus over de gehaktballen en strooi de hele basilicumblaadjes erover. Verdeel de mozzarella over de gehaktballen en strooi de Parmezaanse kaas erover. Zet de schaal in de oven en bak 20 minuten tot de gehaktballen gaar zijn en de kaas goudbruin is.

Als je dit gerecht eerder wilt klaar maken. Bak de gehaktballen dan aan. Verdeel de saus erover (zonder de mozzarella, Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes) en dek de schaal af met aluminiumfolie en zet in de koelkast. Voor gebruik, zet de afgedekte schaal in een oven van 160°C. Warm alles in ongeveer 15-20 minuten op. Strooi dan de mozzarella, Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes erover en bak dan nog 20 minuten tot de gehaktballen gaar zijn.

Recept aangepast van Jamie Oliver