- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Pikant stoofvlees voor arepas/taco’s/pita’s

Een druilerige zaterdagmiddag. We lopen de stad in op zoek naar eetkamerstoelen en een fauteuil. Onderweg kruisen we de Grote Markt*. Winkelen maakt blijkbaar hongerig, want we raken afgeleid door een kraam die ik niet eerder heb zien staan. Ze verkopen Venezolaans eten, althans dat zeggen de borden. We willen eigenlijk door lopen tot de verkoper roept: “Kennen jullie dat, Venezolaans eten?”. Nee, dat kennen we nog niet. De man geeft smakelijk uitleg van de empanadas en arepas met verschillende vullingen die ze in de aanbieding hebben.

Arepa, wat is dat? Het blijkt een plat broodje gemaakt van voorgekookt maïsmeel te zijn. Ze worden gebakken in de grillpan en even gegaard in de oven. Als het broodje niet meteen gegeten wordt, dan kun je ze weer ‘oppiepen’ in klein beetje olie in de koekenpan.

De verkoper verzekerde ons een ‘flinke hap’ te hebben aan een arepa en omdat het tussendoortje was, besloten we een arepa te delen. Het werd een arepa met rund en pikante saus. Het was een ongelofelijk lekker broodje. Het zoete knapperige, beetje vette (lekker!) maïsbroodje was gevuld met pikant gekruid smeuïg draadjesvlees. Dat wilde ik meteen namaken thuis. Enige probleem: waar vind je voorgekookt maïsmeel? Waarschijnlijk bij een toko of bij een mediterrane winkel, maar ik had de puf niet meer om daar nog naar toe te fietsen door de regen. Dus geen arepas, maar pitabroodjes met stoofvlees**. Ook erg lekker. De arepas staan nog wel op mijn to-make-list. Dus ik houd jullie op de hoogte. Oh ja, de juiste stoelen hebben we nog niet gevonden.

*De kraam stond op de hoek van het Groningse stadhuis bij het Newscafé, voor wie het zelf een keer wil proberen. Ze verkopen trouwens ook smakelijke pikante worst.
**Het duurde 7 uur voordat mijn sucadelappen helemaal gaar waren. Het valt me op dat het vaak langer duurt om stoofvlees te garen dan de aangeven 2-3 uur. Ligt dat aan het vlees?  Moet ik gewoon geduld hebben? Of heeft iemand nog een goede tip? Ik heb Harold McGee er op nageslagen en ook al gegoogled. Bij riblappen is het hetzelfde verhaal.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + 3-7 uur stoven | 4 personen |
• +/- 800 g sukade of riblappen (rund) • 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, gesnipperd • 2 el olie • 1 tl chilipoeder • 1 tl cayennepeper • 1 tl gemalen komijn • eventueel 1 tl gerookte paprikapoeder dulce • 3 laurierblaadjes • 1 blik tomatenblokjes • peper en zout

Bereiding:

Kruid het vlees aan beide zijden met zout en peper. Verwarm de olie in een braadpan. Braad het vlees aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan.

Fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de chilipeper, cayennepeper, komijn en paprikapoeder toe. Voeg de tomatenblokjes, een half blik water en de laurier toe. Breng tegen de kook aan en leg het vlees weer terug in de pan. Zorg er voor dat het vlees onderstaat. Voeg anders nog wat warm water toe. Leg een deksel op de pan, laat een heel klein kiertje open.

Zet de braadpan op de kleinste pit en eventueel nog op een sudderplaatje. Laat het vlees stoven tot het tot draadjes uit elkaar te trekken is. Dit kan uren duren. Controleer het vlees tussendoor op gaarheid. Voeg eventueel tussendoor extra warm water toe als het vlees niet meer onderstaat.

Als het vlees gaar is, haal het dan uit de pan. Laat de achtergebleven saus wat verder inkoken tot een dikke tomatensaus. Trek ondertussen het vlees met een vork tot draadjes uit elkaar. Schenk de saus uit de pan in een kommetje.

Doe de draadjes vlees terug in de pan. Giet wat tomatensaus bij het vlees tot je smeuïg mengsel hebt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer het stoofvlees in een pitabroodje, tortilla, taco of arepa. De overgebleven tomatensaus kom je erbij serveren als een soort salsa. Serveer er eventueel ook nog crème fraîche, geraspte kaas en jalapeno-pepers bij.