- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Soto Ajam

Soto ajam is een kruidige gele bouillon met kip uit (oa) de Indonesische keuken. De gele kleur krijgt de bouillon van de koenjit (geelwortel ~ kurkuma). Het recept komt uit het ‘Groot Indonesisch Kookboek’ van Bep Vuyk. Dit was een van de gerechten dat ik als kind al lekker vond. En ik was niet de enige thuis.

Het leukste aan Soto Ajam was dat je altijd zelf je bord mocht vullen met een heleboel dingen – rijst, kroeproek, ei etc. – en dat er dan een schep hete bouillon met kip over heen geschept werd door mijn ouders. Opeten en dan op voor de volgende ronde. Elke hap smaakte weer anders, omdat je steeds verschillende combinaties kon maken van alle ingrediënten. Dat is nog steeds de aantrekkingskracht van deze soep. Je kunt ook kant-en-klare soto ajam kruidenpasta kopen bij de supermarkt, maar zelf maken is ook niet ingewikkeld. Maak zelf een keuze uit de ingrediënten van stap 3. Ik doe alles erbij 🙂

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten + eventueel halve dag | recept voor 4 personen |
stap 1: • 1 (scharrel)kip of 4 kippenpoten • 3 salamblaadjes (of eventueel laurier) • 100 g gemberwortel • 4 stengels sereh (of flinke theelepel uit een potje) • 1 tl peperkorrels • 1 el zout (later eventueel meer)
stap 2: • halve ui, gesnipperd • 3 teentjes knoflook, fijngesneden • 3 tl laos • 1 tl koenjit • 2 el olie
stap 3: • 150 g taugé, afgespoeld met kokend water • 250 g rijst, gekookt • 2 aardappels, gekookt en in stukken • 3 lente-uitjes, in ringetjes • 4 hardgekookte eieren • sperziebonen • gebakken uitjes • seroendeng • sambal • ketjap • kroeproek

Bereiding:

Doe 2 liter water in een ruime pan en voeg de salamblaadjes, gember, sereh, zout en peperkorrels toe. – Ik heb de gember een beetje geschild. Ik weet niet of dat nodig is, maar ik denk dat hij dan meer smaak af geeft. Misschien is dat onzin. Als je verse sereh gebruikt, dan kun je even met het heft van een zwaar mes de sereh aan het uiteinde een klap geven. Ook dit geeft meer smaak.- Breng samen met de kip aan de kook. Ga ondertussen verder met stap 2.

Doe de ui, knoflook, laos en koenjit in een vijzel en wrijf tot een brij. Of doe alles in het hakbakje van de staafmixer/keukenmachine en hak het fijn. Fruit de brij een paar minuten in de olie in een koekenpan. Voeg toe aan de soep. Laat een half uur (of langer) koken tot de kip gaar is.

Haal de kip uit de pan en pluk het vlees van de botten. Snijd het vlees in hapklare stukjes en doe terug in de bouillon. Proef of je nog extra zout moet toevoegen. Nu kun je de soto ajam direct serveren of nog een tijd laten staan, zodat de soto ajam nog mee smaak krijgt. Doe de aardappels, rijst, taugé, eieren, lente-ui, sperziebonen in kleine bakjes en zet op tafel. Laat iedereen wat van deze bijgerechten op zijn bord scheppen en giet de bouillon met stukjes kip erover heen. Strooi er naar keuze gebakken uitjes, seroendeng over. Breng naar keuze op smaak met ketjap en sambal.