- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Aardbeien-rabarbertaart

Mijn ouders waren een paar dagen naar Istanbul. Ze vroegen mij of ik tussendoor even bij de terrasplanten wilde gaan kijken. Met dit warme weer hebben ze toch wel regelmatig water nodig. Als beloning mocht ik de aardbeien plukken. Aardbeien uit eigen tuin zijn de lekkerste aardbeien die je kunt hebben. Ze zijn sappig en smaken echt naar aardbei. Het enige nadeel is dat je ze ook zelf moet plukken.

Dit plukken is nog niet zo makkelijk. Eerst moet het vogelnet er af – vroeger kwam er nog wel eens een vogel vast te zitten in het net. Dan moesten we de verschrikte vogel vastpakken en voorzichtig met een nagelschaartje uit het net knippen. Het arme beest had meestal niet door dat we hem probeerden te bevrijden. Je moest dus altijd uitkijken voor scherpe snavels. Sinds we een houten stellage hebben gebouwd, waarover een groen net hangt, komen er geen vogels meer vast te zitten. Blijkbaar zien ze de aarbeien niet meer zitten, nu het net niet meer direct op de planten hangt-. Daarna moet je je voorzichtig, op je knieën, tussen de aardbeienplanten door bewegen en zorgen dat je niet op de aardbeien gaat staan. Alle rotte aardbeien die je tegenkomt moet je er ook af halen, anders besmetten die de rest. Het resultaat is wel een volle bak aardbeien. Meer dan genoeg voor een taart.

Naast aardbeien heb ik ook nog rabarber en bietjes meengenomen. De rabarber zit in deze taart. Met de bietjes ga ik morgen wat doen. Deze taart zag ik maanden geleden bij Oprah voorbij komen. Cindy Crawford was daar op bezoek en zij zegt deze taart regelmatig te maken. Als Cindy hem regelmatig kan eten, dan zal het vast een relatief ‘slanke’ taart zijn. Tenminste daar ga ik dan maar van uit 🙂 . Ik heb de taart wat aangepast. Zo zit er boter in plaats van olie in en heb ik een ei toegevoegd. Ook de hoeveelheid suiker heb ik verminderd. Het resultaat was erg lekker.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 50 minuten in de oven | 8 – 10 punten |
voor het deeg: • 350 g bloem • 1 flinke snuf zout • 110 g boter, in blokjes • 6 el melk • 1 ei
voor de vulling: • 250 g rabarber, in kleine stukjes • 350 g aardbeien, gehalveerd • 40 g bloem • 200 g suiker • 1/4 tl kaneel • 1/4 tl nootmuskaat • 20 g boter, in blokjes • 2 el melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg. Mocht het iets te droog zijn, voeg dan een eetlepel melk toe. Mocht het te nat zijn, voeg dan wat extra bloem toe. Leg het deeg tot gebruik in de koelkast.

Meng de bloem, suiker, kaneel en nootmuskaat door elkaar voor de vulling. Voeg dit mengsel toe aan de aardbeien en rabarber. Schep alles goed om.

Snijd 1/3 van het deeg af. Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de taartvorm. Verdeel het aardbeien-rabarbermengsel over de bodem en leg er de blokjes boter op. Rol het overgebleven deeg uit en dek de taart hiermee af. Druk het deeg bij de randjes goed aan.* Bestrijk de bovenkant met melk en strooi een eetlepel suiker over de taart. Zet de taart op een rooster bekleed met bakpapier. De springvorm kan lekken. Bak de taart in 50 minuten goudbruin. Laat de taart minstens een uur afkoelen voor je hem aansnijdt.

*Eigenlijk hoor je voor zo’n taart een echte pie-schaal te gebruiken. Je kunt het deegdeksel door de brede bovenrand goed vastdrukken aan de deegbodem. Ik heb een standaard springvorm gebruikt. De vulling komt dan ongeveer tot 2/3. Ik heb het deeg iets naar beneden gedrukt en daar de deegdeksel opgelegt. Dat werkt ook prima. De taart ziet er alleen wel iets mooier uit in een echte pie-schaal.