- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Spaghetti met artisjok, olijf en citroen

Af en toe lijkt het buiten net lente. Dan ben ik de winter weer helemaal vergeten en denk ik aan de heerlijke maanden die komen gaan. Het zonnetje schijnt en als je op een plek uit de wind gaat zitten dan kun je je jas zelfs uit doen. Vanuit mijn kantoorraam vermaak ik mij met twee eksters die al een paar dagen bezig zijn met het bouwen van een nest. Ze slepen takken aan die vaak twee keer zo lang zijn als zij zelf. Eerst was het nest een rommeltje, maar gister zijn ze begonnen met het schikken van de takken. Het nest begon er al huiselijk uit te zien.

Totdat het vogelgeluk vandaag bruut werd verstoord door een grote kraai. Deze kraai was uit op een lekker vers gelegd eitje. Tja, wie kan hem dat kwalijk nemen (beetje zout en peper erop, lekker). De eksters waren hier echter niet van gediend. Ze hebben met poot en snavel het nest verdedigd, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk hebben ze de strijd moeten staken en zijn ze vertrokken. Net zoals de net opkomende lente, die weer verdrongen is door de regenbuien. Ik ben benieuwd of ze weer terugkomen. Ik ga er wel vanuit!

Om de lente vast in huis te halen, heb ik deze pasta gemaakt. Lekker fris en licht. Je kunt hem ook prima als voorgerecht eten.

Ingrediënten
| bereidingstijd 15 minuten | 4 personen |
• 400 g spaghetti • 200 g ricotta • 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas • 200 g artisjokkenharten (liefst op olie, maar uit blik mag ook) • rasp en sap van 1 citroen • 2 handen zwarte olijven • 2 el olijfolie • 1 zak rucola (75 g) • peper en zout • eventueel handje geroosterde pijnboompitten

Bereiding:

Kook de spaghetti in ruim kokend water gaar. Snijd ondertussenn de artisjokharten in partjes. Meng de ricotta, Parmezaanse kaas, sap en rasp van de citroen en de olijfolie met elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af en houd ongeveer 3 el kookwater achter in de pan. Meng het ricottamengsel, de artisjok en olijven door de spaghetti. Voeg op het laatste moment de rucola en pijnboompitten toe en schep voorzichtig om.

Aan tafel kun er je eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas en peper overheen strooien.

Geïnspireerd op een recept van BBC Good Food