- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Kerstdiner

Nu Sinterklaas weer terug naar Spanje is, mogen we weer praten over Kerst. Op de radio wordt je overspoeld met Kerstliedjes (Wham, Maria Carey, The Beatles) en de kerstbomen zijn al opgetuigd. Dus het Kerstseizoen is officieel aangebroken.

Ik ben eigenlijk wel heel erg nieuwsgierig wat jullie gaan koken met de Kerstdagen. Kerst is toch een mooi moment om even uit te pakken op culinair gebied. Al heb ik het er soms ook helemaal mee gehad, omdat er rond Kerst ineens zo’n overdaad aan eten is. Het is een beetje zoals met Dierendag, eigenlijk moet je het hele jaar goed voor je huisdier zorgen. Zo moet je eigenlijk ook het hele jaar lekker eten en je niet alleen volproppen met Kerst.

Zelf heb ik nog geen flauw idee wat ik ga koken. Tweede kerstdag eten wij in ieder geval vegetarisch.

Afgelopen dinsdag hebben Bianca en ik voor onze collega’s gekookt. Wij vonden het zelf een heel geslaagde avond. Het enige dat fout ging, was de parfait die op zijn kop op de keukenvloer eindigde. Gelukkig had ik net vijf porties over de dessertbordjes verdeeld. Dit menu is een prima kerstmenu. Al ga ik zelf wat anders bedenken. Hoe ziet jullie kerstmenu eruit?


Carpaccio op Aziatische wijze

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 15 minuten | 6 tot 8 personen |
• carpaccio (portie per persoon) • 1 handvol heel dun gesneden verse gember • 2 verse rode of groene pepers, zonder pitjes, dungesneden • 1 flinke handvol radijsjes in dunne plakjes • 1 kleine handvol verse koriander • sesamolie • sojasaus • sap van 2 limoenen

Bereiding:

Strooi gember, radijs, pepertjes en koriander over de carpaccio.

Sprenkel er een heel klein beetje sesamolie, wat sojasaus en het vers geperste limoensap over. Zorg ervoor dat alle plakjes vlees ongeveer dezelfde hoeveelheid krijgen.


Paddestoelenespresso

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 20 minuten | amuse voor 6 personen |
• 250 g gemengde paddestoelen • 1 sjalot • 1 teentje knoflook • bouillonblokjes (runder/groenten/porcini) • 250 ml slagroom – 1 kopje espressokoffie • zout en peper

Bereiding:

Fruit het sjalotje en de knoflook zachtjes in een beetje olie. Voeg de in reepjes/plakjes gesneden paddestoelen toe en bak ongeveer 4 minuten mee.

Voeg +/- 250 ml water toe, een takje tijm en bouillonblokjes (1-1 1/2) naar smaak. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken. Voeg de room toe. Verwijder het takje tijm. Pureer de soep met een staafmixer egaal.

Voeg koffie toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep in een koffie/espressokopje

Lamsrack met honing-tijmboter

klik hier voor het recept.


Parfait met nougat en Pedro Ximenez

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 20 minuten + 4 uur in de vriezer | 4 personen |
• 3 eierdooiers • 100 g witte basterdsuiker • 50 g zachte noga, in kleine stukjes • 50 ml Pedro Ximenez • 250 ml slagroom, stijfgeklopt • (eventueel 2 granaatappels) • 4-8 el Pedro Ximenez bij het serveren

Bereiding:

Klop de dooiers in een schaaltje au bain-marie met suiker luchtig en romig, tot de suiker geheel is opgelost.

Haal van het vuur en laat het mengsel al roerend afkoelen. Schep noga en drank erdoor. Spatel de room er voorzichtig door. Schep het parfait mengsel in een schaal, bedek met plasticfolie en zet ? uur in de vriezer. (Tot dat de parfait hard is. Waarschijnlijk minimaal 4 uur afhankelijk van de diepte van de schaal).

Stort de parfait op een schaal en bestrooi met granaatappelpitjes en bedruip met de Ximenez en serveer direct.

Kaasplankje met dadels