- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Warme chocoladetaartjes

Wat is misschien wel het lekkerste dat je met chocolade kunt maken?:
Warme chocoladetaartjes. Aan de buitenkant zachte chocoladecake en binnenin warme vloeibare chocolade. Je moet deze taartjes wel meteen opeten anders stolt de binnenkant en dan is de pret bedorven. Tenminste dat vind ik.

Deze taartjes zijn niet moeilijk te maken en je kan het recept makkelijk verdubbelen. (De vlekken op de taartjes komen van de cacao, zie recept) De chocolade en de boter smelt je au bain-marie. Deze techniek is ooit bedacht door de alchemiste Marie la Juive. Volgens Wikipedia leefde deze Marie de Jodin in de 4de eeuw in Alexandrië. Au bain-maire is een techniek waarbij je gerechten in een waterbad plaatst (koud of warm) om zo de temperatuur langzaam te laten stijgen of dalen. Om chocolade te smelten plaats je een kom boven (bijna) kokend water in een pan. De kom mag het water niet raken. De stoom zorgt ervoor dat de chocolade niet warmer wordt dan 100°C.

“Desgevraagd zeg ik altijd dat dit mijn lievelingsgerecht is. Het smelt heerlijk in de mond en dat vloeibare midden is subliem” aldus Gordon Ramsay.

Ingrediënten
| bereidingstijd 30 min | 2 personen |
• 50 g boter, plus wat extra voor het invetten • 2 tl cacaopoeder, voor het bestuiven • 50 g pure chocolade (minstens 70% pure cacaobestanddelen), in stukjes • 1 scharrelei • 1 eierdooier • 50 g suiker • 50 g bloem

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C. Vet twee soufflépotjes van circa 7,5 cm doorsnee in en bestuif ze met cacaopoeder.

Laat de chocolade en de boter au bain-marie smelten, haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.

Klop ei, eierdooier en suiker met een mixer tot een bleekgeel, dik mengsel. Spatel het chocolademengsel door het eiermengsel.

Zeef de bloem erboven en spatel hem voorzichtig erdoor. Verdeel het beslag over de soufflépotjes en bak 12 minuten. (Houd de baktijd in de gaten, ik heb de taartjes bijna 20 minuten gebakken. Het is afhankelijk van de oven hoe lang het moet. Het beslag moet wat gerezen zijn en bovenop een beetje gebakken/opgedroogd zijn.)

Stort de chocoladetaartjes op voorverwarmde borden en serveer meteen.

Bron: Gordon Ramsay maakt het makkelijk