- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Italiaanse Cheeseburger

Hamburgers zijn toch wel mijn favoriete Fast Food. De variëteit aan hamburgers is groot. De kleffe, zoetige hamburger (of nog liever een Cheeseburger of Big Mac) van McDonalds, vallen in de categorie ‘Lekker vies’. ‘Lekker vies’ houdt in dat het eigenlijk ordinair kant-en-klaar, ongezond eten is, maar af en toe kun je gewoon smachten naar een Big Mac-menu met Franse frietjes en mayo. Dan kun je een enorme voldoening halen uit een ritje naar de McDrive. Enige nadeel is dat ik altijd weer zo snel honger heb na het eten van een Big Mac-menu.

In Londen heb ik in juni een burger gegeten bij Gourmet Burger Kitchen. Zij serveren burgers van een hele andere orde dan bij de Mac. De keuze is zo groot dat het erg moeilijk kiezen was en kiezen is al niet mijn sterkste punt! Uiteindelijk ben ik gegaan voor een ‘100% Aberdeen-Angus  Scottish Beef Burger met smokey barbecue sauce’. Misschien niet de meest originele burger op de kaart, maar wel gegarandeerd lekker. En de burger was me toch lekker! We hebben nog overwogen om de volgende dag weer daar te gaan eten, maar uiteindelijk wilde we toch ook nog de ‘roasted duck’ proberen die overal op Queensway te krijgen is. Dat is trouwens ook nog een verhaal apart, die roasted duck, maar dat komt later wel een keer.
Hamburgers zijn inderdaad vernoemd naar de Duitse stad Hamburg. Daar werd voor het eerst rundvlees op een rond broodje geserveerd. De Duitse immigranten hebben het meegenomen naar Amerika en daar is het uitgegroeid tot nationaal volksvoedsel nummer 1 (of is dat toch de pizza?). Voor nog veel meer info over hamburgers kijk hier.

Deze Italiaanse Cheeseburgers zijn makkelijk te maken. Het is weer eens wat anders dan de klassieke hamburger. De ingrediënten zijn voor 2 personen. Het is dan wel een flinke maaltijd, vooral als je alle extra’s toevoegd.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 min | 2-3 personen |
• 300 g rundergehakt • 1 el oregano • 2 el tomatenketchup • 2 tl Worcestershire sauce • 25 g geraspte Parmezaanse kaas • peper • parneermeel • 1 afbak ciabatta (of vers) • 1 tomaat • beetje sla • Extra’s: • 1 ui • 1 el pesto • stukje Gorgonzola • ketchup

Bereiding:

Meng het gehakt met de geraspte Parmezaanse kaas, de oregano, de Worcestershire sauce, de ketchup, beetje parneermeel en de gemalen peper. Maak hier vier ovale platte hamburgers van.

Bak de hamburgers (in een klein beetje boter) in een koekenpan tot dat ze gaar zijn. Doe er halverwege 1 in ringen gesneden ui bij. Bak ondertussen de ciabatta (of als je geen oven hebt, koop dan geen afbakbrood 🙂 opmerking voor Femke).

Snijd de ciabatta in vier stukken. Besmeer ze eventueel met wat pesto. Beleg ze met een beetje sla. Doe er een hamburger op en eventueel een plakje gorgonzola. Leg er uiringen op en twee plakjes tomaat en een beetje ketchup. En smullen maar!