- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Chili-chicken salad

Voor deze salade maak je een ‘rub’ om de kip op smaak te brengen. Een rub is een droog mengsel van specerijen en kruiden. Er zit dus geen olie of azijn/citroensap/wijn doorheen zoals bij marinades vaak het geval is. Je smeert het vlees/vis/groenten in met de rub en je kan het dan een tijdje laten marineren of het meteen grillen. Het recept is voor vier personen, maar je kan het recept makkelijk halveren. Gebruik niet alle rub in één keer. Strooi het met beleid over de kip anders wordt het te zout en te scherp. Als je alleen maar gedroogde kruiden en specerijen gebruikt, dan kan je de rub ook een tijdje bewaren.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 4 personen |
• 500 gram (scharrel)kipfilet • 1 el olijfolie • 1 krop ‘gewone’ sla • 2 avocado’s
• 100 gram pecannoten of honey-roasted pecans • 2 el honing (alleen nodig als je gewone pecans hebt) • 1 bakje tuinkers (als je het kunt krijgen)
voor de rub:• 2 el gedroogde naaldjes rozemarijn • 2 tl gedroogde tijm • 2 el milde paprikapoeder • 1 el cayennepeper • 1 el basterdsuiker, bruin • 1 el grof zeezout
voor de dressing: • half puntje danish blue • 1 el appelazijn of andere
• versgemalen peper • 50 ml yoghurt

Bereiding:

Snijd de kipfilet in dunne lange repen en roer en 1 el olijfolie door. Wrijf de ingrediënten voor de rub fijn in de vijzel en meng met de kipfilet. Voor een milde versie, laat de cayennepeper weg of gebruik iets minder. De rub is behoorlijk scherp. Laat de kip 30 minuten marineren in de koelkast.

Verwarm in een koekenpan de honing en doe de pecannoten erbij. Als de pecannoten geheel met honing zijn omhuld, draai het gas uit.

Meng de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer of in de keukenmachine tot een romige dressing.

Snijd de avocado in stukjes, vermeng deze met de gewassen sla, tuinkers en de met honing gebakken pecannoten. Meng de romige dressing door de salade.

Verhit de grillpan op hoog vuur en grill de reepjes kip ca 2 minuten aan elke kant. Schep op de salade en garneer met croûtons of eet er vers stokbrood bij.

Een recept uit Elle Eten