- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Pruimenvla(ai)

Eindelijk zomer! Zomer betekent ook rijpe pruimen in de tuin van de buurman. Het zijn een beetje apart smakende kleine pruimen, maar je kan er wel lekker taarten mee bakken. Dit weekend samen met mijn vader (dat moest nadrukkelijk vermeld worden) een pruimenvlaai gebakken. Op zijn Limburgs: pruimenvla. Thuis heb ik ook nog pruimenchutney gemaakt. Ik moet alleen nog afwachten hoe die smaakt, dus dat recept volgt later.


Dit is een basisrecept voor gistdeeg. Gistdeeg is een soort brooddeeg. Je kan heel veel soorten vullingen kiezen. Bijvoorbeeld kersen, kruisbessen, perziken of abrikozen.

Ingrediënten voor eenvoudig gistdeeg met weinig ei en boter:
• 250 g bloem • 30 g boter • snufje zout • 15 g verse gist of 7 droge gist • 1/2 ei • 3/4 dl lauwe melk • 30 g suiker

Bereiding:

Als je een broodbakmachine hebt, gooi dan alles tegelijkertijd in de machine en selecteer het juiste programma. Wacht rustig tot het deeg klaar is. Volg anders de volgende instructie.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, zout, boter, suiker, aangemaakte gist, lauwe melk en ei een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plek laten rijzen. Wanneer het deeg goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden.

De tafel en de deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen. Vet een metalen bakblik en leg het deeg in het blik. Om het overhangende deeg te verwijderen, rol met de deegroller over de rand. Prik de bodem een aantal keer in met een vork.

Voor de vulling:
• 1/2 -1 kilo pruimen, gehalveerd en van de pitten ontdaan.

Leg de pruimen met het snijvlak naar boven op de taartbodem en bak de taart in een voorverwarmde oven van 200 °C  in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat de taart afkoelen op een rooster. Je kan de taart voor het serveren bestrooien met grove suiker.