- Maaike van Kessel - http://www.maaikevankessel.nl -

Mijn eerste kookstapjes

Ik was eigenlijk al op hele jonge leeftijd bezig met koken. Het eerste kookboek dat ik had, was ‘Het Koekie Monster Kookboek’ uit 1985 van Hilde van Oostrum, met adviezen van Johannes van Dam.

Voor een uitvergroting van het recept klik hier.

De honden-stroopkoekjes waren favoriet. Dit waren natuurlijk geen echte hondenkoekjes, maar koekjes die je in de vorm van een hondenbotje kon uitsnijden. Ik zal binnenkort eens kijken of ik het kookboek nog ergens kan vinden en dan kunnen jullie ook honden-stroopkoekjes gaan bakken.

Bep (onze oppasmoeder of zoals wij altijd zeiden onze ‘tweede moeder’) en ik waren ook altijd heel fanatiek in het uitknippen van receptjes uit de Libelle en andere bladen. Deze werden dan in een mooi schrift geplakt en er werd regelmatig iets nieuws uitgeprobeerd. Maar we hadden ook minder culinaire gewoontes, zoals het mengen van yoghurt met Nesquik en dat dan door een rietje proberen op te drinken. Verder werd er altijd fanatiek Bricks gespeeld op onze computer. Toen nog met een groen scherm en waarschijnlijk een 20 mb?! harde schijf.

Onze eerste kookles was bij de Zuivelkeuken in Arnhem. Es en ik vierden daar samen (zoals altijd) onze verjaardag. Ik denk dat we toen een jaar of 9 waren. Daar leerden wij een panpizza met kaas, appel en kerrie maken. Ook bakten we cakejes en de jarigen kregen een witte koektrommel (voor de cakejes) om mee naar huis te nemen. Weet je dat nog Es? De Zuivelkeuken is ondertussen verleden tijd, maar deze panpizza maak ik nog steeds!

Maar het ‘echte’ koken heb ik toch wel van mijn ouders geleerd. Mijn moeder deed én doet altijd haar best om steeds iets nieuws op tafel te zetten. Daarbij geinspireerd door recepten uit kookboeken en de Libelle. We waren geen ‘Hollandsche pot’-gezin, al werden de gehaktballen en spruitjes niet geschuwd. Mijn vader kookte minder vaak, maar als hij dat wel deed dan maakte hij gerechten uit het ‘Groot Indonesisch Kookboek’ van Bep Vuyk of hij bakte vlaaien met fruit uit de tuin. Ook was hij fanatiek in het bedenken van gerechten met groenten uit de tuin. Vaak heel lekker, maar af en toe kwam het overschot aan courgette, aarbeien, raapsteeltjes, sla, prei, kool etc. ons de neus uit.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten |
• 1 appel • belegen kaas • boterhammen • kerriepoeder

Bereiding:

Steek het klokhuis uit de appel en snijd de appel in plakjes. Leg op een boterham 1,5 plakje appel. Bedek de boterham met kaas en bestrooi met kerriepoeder. Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur. Leg de boterham in de pan en dek af met een deksel. Laat de boterham in een paar minuten goudbruin worden en de kaas smelten. Zorg dat het bakken niet te hard gaat!