Sichuan pepper beef

17.05.07

Wat is nou het verschil tussen donkere en lichte sojasaus? In recepten kom je soms beide tegen, maar maakt het nou echt verschil? Ik gebruik zelf meestal Kikkoman of er nu om donkere of lichte sojasaus gevraagd wordt. Dit uit gemakszucht – de echte puristen vinden dit vast een grote zonde-. Toch ben ik me er maar eens in gaan verdiepen.
Op de website Druppels (een verzamelplaats rondom koken, zoals zij het zelf omschrijven) kwam ik een bijdrage van Jop tegen die een goede uitleg geeft.

Na een kortstondig onderzoek kan ik dus de conclusie trekken dat het onderstaande recept vraagt om Chineze sojasaus. Dit vanwege de rijstwijn en de maizena. Dit geldt dan voor de lichte variant, want voor de donkere sojasaus blijf ik toch lekker Kikkoman gebruiken vanwege de zoute smaak.

sichuan_beef

Voluit heet het gerecht ‘Sichuan pepper beef with five-a-day vegetables and spice gravy’.

Nog een tip. De Sichaun peper kun je gewoon malen in je pepermolen, als je die tenminste hebt.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 2-3 personen |
Voor de marinade: • 1 el rijstwijn of droge sherry • 2 tl gemalen Sichuan peper • 1 tl donkere sojasaus •  ½ tl Chinese vijfkruiden poeder •  2 tenen knoflook, geplet en gesnipperd •  2 steaks/biefstuk, in repen
Voor de roerbak: • 2 el olie • 1 rode peper, zaden verwijderd en klein gesneden • ½ ui, gesnipperd • 1 handvol broccoli, in kleine stukjes • 1 handvol sugar snaps/peultjes • 1 handvol wortel, in halve plakjes • eventueel handvol babymais, gehalveerd •  300 ml warme runder- of groentenbouillon • 1 el lichte sojasaus • Allesbinder (in plaats van maizena, klontert minder) • 1 lenteui in ringetjes • zout en peper

Bereiding:

Meng alle ingredienten voor de marinade, zonder de biefstuk, in een kom. Voeg de biefreepjes toe en meng goed. Laat zolang als kan marineren.

Voor de roerbak, verwarm een wok op hoog vuur en voeg olie toe. Voeg de biefreepjes toe en roerbak 2 minuten.

Ikzelf bak de biefreepjes meestal kort aan beide kanten in een grote koekenpan en leg ze dan tot gebruik even in een schaaltje. Ik heb het idee dat het vlees hierdoor malser blijft. Dan ga ik verder met de rest van het recept een ik voeg de biefreepjes pas toe vlak voordat ik de bouillon toevoeg.

Voeg de rode peper en ui toe en roerbak voor ongeveer 1 minuut. Voeg dan de rest van de groenten toe en roerbak nog even een minuut mee.

De groenten stoom of blancheer ik altijd even een paar minuten. Anders blijven vooral de wortel en brocolli wel erg hard.

Voeg de hete bouillon toe en roer goed. Breng op smaak met de lichte sojasaus. Breng aan de kook en bind het sausje met Allesbinder tot een licht gebonden ‘kruiden-jus’. Breng op smaak met zout en gemalen witte peper en strooi de lente-ui erover. Serveer met Jasmijnrijst.

Bron: Ching-He Huang in Saturday Kitchen

Laat een reactie achter