- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Zelf mosterd maken

Ik ben gek op mosterd. Alle soorten heb ik in huis. Scherpe Groninger mosterd, Engelse mosterd, Creamy mustard, Dijon mosterd en van die lekkere grove mosterd met pitjes. Vorig weekend zag ik bij mijn favoriete zaterdagochtendprogramma ‘Saturday Kitchen’ van de bbc dat je ook zelf mosterd kan maken. Dat heb ik toen meteen maar gedaan! Zie de foto voor het resultaat.

Voor  de mosterd
• 50 g geel mosterdzaad • 50 g zwart mosterdzaad • 75 g licht bruine basterdsuiker • 2 tl piment snufje gemalen kaneel • 1 tl grof zout • 1 tl zwarte peperkorrels • 1 tl paprikapoeder • 1/2 tl ketoembar • 125 ml rode wijnazijn • 3 el stout (bier) of bijvoorbeeld sinaasappelsap. Je kunt ook overal de helft van nemen natuurlijk.

Meng alle droge ingerdienten in een food processor (staafmixer of vijzel kan ook) en mix tot dat het mosterdzaad een beetje gemalen is. Voeg de rode wijnazijn al roerend toe. Voeg tenslotte de stout toe en roer nog even kort. Doe de mosterd vervolgens in een schoon steriel potje en zet in de koelkast. Na een paar uur is de mosterd dikker geworden en kun je hem eten.

De volgende keer ga ik een beetje experimenteren met verschillende smaakcombinaties, want alles is mogelijk.